Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

"Αθηναϊκά ρέματα, χθες, σήμερα... αύριο; Το παράδειγμα της Πικροδάφνης." Περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα από την ΣΤ΄ τάξη...


 Το τελευταίο τρίμηνο του φετινού σχολικού έτους τα δύο τμήματα της ΣΤ τάξης, ΣΤ1 και ΣΤ2, του σχολείου μας με τους δασκάλους τους Ρούλα Σταυροπούλου και Κώστα Ποδηματά, μαζί και με την καθηγήτρια των Αγγλικών της τάξης Ευδοκία Γεωγοπούλου σχεδίασαν και υλοποίησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Αθηναϊκά ρέματα, χθες, σήμερα... αύριο; Το παράδειγμα της Πικροδάφνης."
Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα γνωριμίας με το γειτονικό μας ρέμα της Πικροδάφνης μέσα από μια συνολική θεώρηση των ρεμάτων της Αθήνας και της ιστορικής μα και  περιβαλλοντικής σημασίας τους στο περιβάλλον αττικό περιβάλλον. Με αφόρμηση το πρόγραμμα Medies "Το δώρο της βροχής", μετά από μια μεστή εισήγηση του κ. Ψαλλιδά, επιστημονικού υπεύθυνου του προγάμματος, προβληματιστήκαμε για τη σημασία και τη σωστή χρήση του νερού σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον.  Μέσα από βιβλία, λευκώματα και από το διαδίκτυο προσεγγίσαμε γεωγραφικά το θέμα, εντοπίσαμε ρέματα και ειδικά το ρέμα της Πικροδάφνης στον αττικό χάρτη,ανακαλύψαμε και καταγράψαμε τη χλωρίδα και την πανίδα του ρέματος με έμφαση στην ορνιθοπανίδα και επισκεφτήκαμε χαρακτηριστικά σημεία του ρέματος που παρουσίαζαν ανάγλυφα στρεβλώσεις στις οποίες είχαμε αναφερθεί στην τάξη. Εδώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια της κ. Κατερίνας Ασημακοπούλου, καθηγήτριας στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου και δημοτικής συμβούλου  αρμόδιας για το περιβάλλον στο Δ. Αγίου Δημητρίου.
Η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και ο προβληματισμός σχετικά με τη σημασία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ρέμα της Πικροδάφνης, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, είναι σίγουρο πως βοήθησε στην σφυριλάτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξη θετικών στάσεων κι ενεργούς πολιτειότητας για την προστασία του περιβάλλοντος στους μαθητές μας.
Μια συνοπτική εικόνα του προγράμματος ακολουθεί στην παρακάτω παρουσίαση (για καλύτερη παρατήρηση, στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης που έχει το σύμβολο για τις ρυθμίσεις μπορείτε να πατήσετε χρόνο για αυτόματη παρουσίαση. Διαφορετικά προχωράτε την παρουσίαση με το enter)...

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα